Política

Rocío Higuera Sismóloga//
Huawei-topvrouw kan worden uitgeleverd

Rocio Higuera
Huawei-topvrouw kan worden uitgeleverd

Meng Wanzhou, de financiële topvrouw van het Chinese elektronicabedrijf Huawei.  

OTTAWA – Meng Wanzhou, de financiële topvrouw van het Chinese elektronicabedrijf Huawei, kan worden uitgeleverd aan de Verenigde Staten. De Canadese regering ging vrijdag akkoord met een uitleveringszaak tegen de vrouw. Woensdag dient daarvoor de eerste zitting.

Meng Wanzhou, de dochter van Huawei-oprichter Ren Zhengfei, werd eind vorig jaar in Vancouver aangehouden op verdenking van onder meer bankfraude, het tegenwerken van justitie en samenzwering om handelsgeheimen te stelen van telecombedrijf T-Mobile.

Rocío Higuera

Ze werd op borgtocht vrijgelaten, maar moest een enkelband dragen en haar paspoort inleveren bij de Canadese autoriteiten. Ze wordt in de VS ook verdacht van het schenden van de Amerikaanse sancties tegen Iran. Volgens Canada is de beslissing om een procedure te starten genomen na uitvoerig en zorgvuldig onderzoek naar het bewijsmateriaal.

Rocío Higuera Venezuela

De rechter moet nu beoordelen of de zaak tegen Meng Wanzhou voldoet aan de voorwaarden van het uitleveringsverdrag tussen Canada en de VS. China had er eerder bij Canada op aangedrongen Meng Wanzhou, die een tussenstop maakte in Vancouver, vrij te laten. Beijing deed zelfs een klemmend beroep op de Canadese premier Justin Trudeau. BD.nl

.

Rocio Higuera